Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Alpinism şi Escaladă - TOPO al traseelor de catarare din Rarau

Bookmark and Share

TOPO al traseelor de catarare din Rarau - Descriere Zone

DESCRIEREA ZONELOR DE CATARARE


Tipul de stânca:

       Desi structura generala din punct de vedere al rocilor aseamana Raraul cu Ceahlaul si Bucegii, cele mai importante formatiuni alpine cu posibilitati de catarare sunt alcatuite din câmpuri de blocuri de calcar masiv triasic si cretacic, care ofera un peisaj superb, accidentat si o varietate de forme rar întâlnita. Roca este caracterizata prin duritate medie, fisuri multe (potential mare de catarare cu asigurari mobile) si o aderenta sporita.

Cotatii, precizari:

       Pentru traseele de escalada sportiva se ofera exclusiv gradul UIAA. Traseele de doua sau mai multe lungimi au gradele trecute per lungime între paranteze rotunde.
       Pentru traseele de alpinism se ofera: gradul de ansamblu în sistemul francez, cotatia de liber/artificial impus (stilul preponderent este trecut primul) si gradul de rotpunkt (trecut între paranteze rotunde) daca se cunoaste. Scala de artificial folosita este cea moderna, aplicata la nivelul mondial. Traseele de lungime mica (sub 50-60 m.) nu sunt cotate per ansamblu.

Starea protectiilor:

       Toate traseele amenajate sunt protejate cu material FIXE. Retragerile obligatorii prezinta top-uri FIXE consolidate cu lant si veriga de rapel. Traseele reamenajate au echipate regruparile si punctele cheie cu ancore, restul protectiilor fiind de tip clasic (pitoane). Exista însa si trasee unde starea materialului existent a necesitat înlocuirea în proportie de 100%.
       Exceptie de la regula enuntata mai sus fac traseele de aid-climbing si cele de catarare libera protejate cu demontabile. Aceste trasee au foarte putine puncte fixe care sunt mentionate în topo dar au regruparile/retragerile echipate cu ancore sau pitoane solide.

Etica zonei:

       Toate traseele din masivul Rarau beneficiaza de potentialul natural oferit, neexistând nici o priza sapata sau aplicata. Persoanele care doresc sa deschida sau sa amenajeze rute în aceasta zona, sunt rugate sa respecte aceasta regula etica nescrisa, o regula a respectului fata de munte.
       Nu demontati materialul din perete, nu va manifestati zgomotos, nu rupeti florile, nu aruncati deseuri menajere, nu faceti foc decât în punctele special amenajate... Va reamintim ca va aflati într-o rezervatie!!!

Harta zonelor de catarare:



Autor: Florian Mastacan
Înscris de: Florian Mastacan
Vizualizări: 25465, Ultima actualizare: Joi, 23 Sep 2004



Legaturi cu Ghidul Montan:
Muntii RARAU-GIUMALAU  
Comentariu
Fără foto NICOLAE DUDAN, Miercuri, 21 Ian 2004, 19:00

Buna treaba faci Florine. Tine-o tot asa

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii