Comunitate

Caută

Evenimente
Vă recomandăm
Marathon Piatra Craiului



Marathon 7500



Bike marathon 4 Mountains



Cazare Predeal

cazare


Cazare, Pensiuni, Hoteluri

Parteneri
Zitec - software outsourcing romania

Ştirile Radio Cluj


Alpinet on TwitterAlpinet on Facebook

Speologie - Pestera Ratei

Bookmark and Share

Pestera Ratei - Abstract

ABSTRACT

      The Ratei cave is positioned, in the south of Leaota Mountains, on the very border of these with Bucegi Mountains, on the right side of Ialomita river. Ratei is a complex network, that requires several trips before getting thoroughly acquainted with, and even cavers having performed several visits may get lost when trying to reach the remote large chambers at the end of the cave. Nor the amount, neither the variety of speleothems (that are scarce and common) is what impresses in Ratei cave, but its erosional and dissolution morphology. The cave is developed in Late Jurassic deposits consist of both massif and thickly layered, white grayish and red limestone. At the cave entrance there is a installation for tapping the underground stream course. The water is calcium and sodium bicarbonate type, with about 600 mg/l TDS, the discharge range between 60 and 140 l/s. Ratei cave was formed by water enlarging a system of post-Albian cracks. Considering relative elevations, three distinct levels may be separated within the cave. The speleogenetic process included several underground stream piracies and diversions. The cave is still liable to undergo an active evolution, as a consequence of the fact that the present-day outlet is situated 32 m above the base level of Ratei brook.

Autor: Gigi Paul Dragomir
Înscris de: GIGI PAUL DRAGOMIR
Vizualizări: 20141, Ultima actualizare: Marţi, 23 Dec 2003


Comentariu
Titus Hen Titus Hen, Marţi, 23 Dec 2003, 12:54

Aceste rinduri mi-au trezit amintiri placute.
Am avut norocul sa vizitez Pestera Ratei prin '90-91 cind nu era inchisa sau mai corect spus am gasit poarta de acces sparta (spre norocul nostru care nu stiam ca resurgenta Ratei reprezinta o sursa de apa potabila si deci era normal sa fie inchisa).
Vizita fiind facuta prin luna ianuarie am avut surpriza sa gasim in mica sala de la intrare mici formatiuni de gheata.
A urmat apoi tirisul destul de dur - nerecomandat celor ce sufera de claustrofobie - din Galeria de Incendiu care ne-a scos - dupa o spectaculoasa coborire cu capul in jos, deoarece iesirea nu este la nivelul planseului ci putin mai sus in perete - in sistemul principal de galerii.
Nu am reusit s-o parcurgem in intregime - nici nu ne propusesem de fapt - dar in cele 6-7 ore cit am colindat-o am avut prilejul sa admiram multe frumuseti:gratioase stalactite si stalagmite, suvoiul cursului activ, linistea salilor in care zgomotul pasilor se estompa in nisipul ce acoperea podeaua...
In mod deosebit m-au impresinat diaclazele in trepte (nefiind speolog nu stiu termenul exact) care-ti dadeau posibilitatea sa fii la nivelul fosil, in timp ce printr-o crapatura nu mai lata de 0, 5-1m puteai sa arunci o privire si chiar sa cobori la cursul activ aflat la citiva metri mai jos.

Pacat ca in ultimul timp a proliferat inchiderea pesterilor cu sisteme tot mai sofisticate, ca de altfel si echivalentul de la suprafata: rezervatii peste rezervatii in care aici nu ai voie sa campezi, dincolo nu ai voie sa te abati de la poteca,...:-(
Nu zic ca actiunea nu este justificata de distrugerile cauzate de fiinte carora nu li se potriveste numele de om - care in prostia si rautatea lor pot distruge in citeva minute ceea ce natura a creat in zeci de mii de ani - dar imi lasa un gust amar. In curind accesul la ceea ce este mai frumos pe pamint si pe sub pamint va fi conditinat de permise si aprobari iar noua, celor obisnuiti, ni se va permite doar accesul ca la muzeu, in lumina reflectoarelor si/sau pe drumuri pavate si prevazute cu balustrade. Este ca si cum marile opere de arta ar fi tinute in seifuri fiind accesibile doar unui grup restrins, pentru restul raminind "firmiturile".

Titus Hen Titus Hen, Marţi, 23 Dec 2003, 12:55

Linkul www.gigidragomir.ro nu pare a fi valid.
Sigur e corect scris?

Fără foto Florian Mastacan, Marţi, 23 Dec 2003, 13:42

Eh... eroare de typing:) Acum e scris corect

Corneliu Negulescu Corneliu Negulescu, Marţi, 24 Feb 2004, 0:08

Abia acum(ce tirziu!!!) am vazut acest uluitor articol!
Un sincer BRAVO pentru autor!

Rares Cosma Rares Cosma, Marţi, 31 Aug 2004, 13:34

Care este diferenta dintre "eroziune" si "coroziune"?

Fără foto Cristian Lazăr, Miercuri, 17 Nov 2004, 16:05

Totusi cum se poate vizita aceasta pestera? Cu cine trebuie sa vorbesc? Unde pot gasi persoana care are cheile de la intrare?:-(

Fără foto Crin-Triandafil Theodorescu, Marţi, 25 Iul 2006, 16:14

Cand va aud cu portile, ma ia cu lesinul. Din contra, cat mai multe porti cat mai multor pesteri este solutia civilizata si fireasca, si asta nu numai la noi, ci pretutindeni. Cand Pestera Tausoarelor nu avea poarta (acum are doua succesive!) am gasit la intrare un grup de trei cehi adolescenti care se pregateau sa dea buzna voiniceste in cea mai adanca pestera din tara si in cei 18 km de galerii in sandale, tricouri, pantaloni scurti si dotati cu doua lanterne tip creion. Portile protejeaza nu numai endocarstul de turistii neavizati, ci chiar pe acestia de ei insisi! Asa trebuie sa fie, nespeologii sa viziteze pesteri cu ghid si casca in cap... Crin. T. Theodorescu, custode Tausoare, triandafil96@yahoo.com

Ştefan Murvay Ştefan Murvay, Miercuri, 27 Iun 2007, 12:03

Desi cam tarziu vin cu un raspuns pentru Rares Cosma.
Diferenta dintre eroziune si coroziune este ca eroziunea este o actiune fizica aici datorata apei pe cand coroziunea este pur chimica datorata acidului carbonic.

Si legat de inchiderea pesterilor: Sunt perfect de acord cu inchiderea pesterilor, desi din pacate nu este de ajuns sa le inchizi, drept dovada stau pesterile a caror porti au fost sparte de nenumarate ori. Cel mai bine ar fi un paznic cu o pusca mare:-D!

Comentarii pentru acest articol
Autentifica-te sau inregistreaza-te pentru a inscrie comentarii